Wat ben je toch onhandig!

11 november 2019

“Wat ben je toch onhandig!”. Een gehaaste moeder trekt haar kind mee. Van een afstandje sta ik er verbijsterd naar te kijken:

Het is een prachtige, zonnige doordeweekse ochtend. Ik heb mijn kinderen naar school gebracht en ik wandel nog op het schoolplein, ik loop weer naar mijn fiets om naar huis te gaan. Het is inmiddels bijna half 9, de schoolbel zal zo wel gaan. Een vrolijk meisje van een jaar of vijf, met een werkelijk spierwit jurkje van tule en bloemetjes, komt wiebelend aangefietst op een klein fietsje. Zonder af te remmen slaat ze het aflopende paadje in naar de fietsenkelder. Ik zeg nog: “Pas Op!”, maar het is al te laat. Het meisje ligt huilend naast haar fietsje, beneden bij de ingang van de fietsenkelder. Voor ik kan knipperen met mijn ogen komt de moeder daar al haastig aangelopen. ‘Gelukkig’, denk ik nog. ‘Kan ze haar troosten.’ Maar dat gaat net iets anders. Moeder zegt niets, zet het kind overeind, ziet een vieze vlek op de eerst nog spierwitte jurk, pakt met haar ene hand het kleine fietsje op, en met de andere hand trekt ze haar dochter mee. “Wat ben je toch onhandig!” zegt moeder boos tegen het huilende meisje. “Nu moeten we weer naar huis om schone kleren aan te trekken. En we waren al zo laat!” Voor ik het weet, loopt moeder zo voor me langs, met fiets en huilend dochtertje, en weg is ze. Verbijsterd blijf ik achter.

Vijfstappenplan: Hoe aandacht te geven aan dat onaangename gevoel?

16 april 2019

Ineens voel ik me niet meer prettig. Een onaangenaam, onbestemd gevoel. Het golft door me heen, zonder dat ik me ervan bewust ben wat het is, waar het over gaat. Mijn ademhaling is ineens anders, mijn stem klinkt hoger, een raar gevoel in mijn buik… Je kent dat wel, gewoon zo’n onprettig gevoel: je hebt misschien eerst niet eens in de gaten dat je je anders voelt, dat het minder lekker gaat. Je gaat gewoon door, zoals altijd.

Welke signalen krijg jij, als je je niet meer okay voelt? Waar begint het bij jou? Als je ergens tegenop ziet, als je iets spannend vindt, als het te rustig is voor je, of juist te druk? Maar al te vaak zijn we ons niet bewust van de signalen die ons lijf ons geeft. Wat wil het ons vertellen? En luisteren we er ook naar?

OEI! Verblind geraakt door het donker.

17 december 2018

Stel je voor: je zit achter het stuur van je auto. Het is donker. De sneeuw waait hard langs en tegen je ruit. Het is koud, de verwarming van de auto loeit hard, je wilt graag snel naar huis. Maar je bent er nog niet en het is laat. Je ruitenwissers maken herrie, ze moeten vervangen worden, want ze werken niet naar behoren. Je ziet in het donker de ruitenwissers, de plekken op de ruit die niet goed genoeg schoon worden. Je ziet dichtbij de sneeuw langs je voorbij razen… Ja, je concentreert je zo goed op alles wat er mis is, dat er ook nog een gevoel van angst bij komt. Wat eng! Je kunt namelijk niet ook nog goed op de weg letten. Waar is het zwarte wegdek gebleven? Waar zijn de markeringsstrepen? Waarom maken de lichten van de tegemoetkomende auto’s de boel zo wazig? Je wilt ook nog veilig naar huis rijden, graag heel aankomen… maar zo wordt het wel heel erg moeilijk!

Je concentreren op alles wat er niet is, op alles wat er mis is. Tijdens een nachtelijke autorit in een sneeuwbui kan dat ontzettend gevaarlijk zijn. Logisch dat je je beter kunt bezig houden met de weg en het verkeer, dan dat je je gaat ergeren aan de sneeuw en de wazige plekken op de autoruit, waardoor je het niet goed ziet. Kijk gewoon door de heldere plekken. Toch?! Duuh!!

Wat écht goed is… Ofwel: hoe kom jij van die bank?

19 oktober 2018

Er zijn van die dingen in je leven… je hebt ze nog niet bereikt en je wilt dat wel graag: een nieuw huis, een andere baan, jezelf liever of leuker vinden, beter luisteren naar wat jij ECHT wilt, echte actie ondernemen, een leven leven in vrijheid. Je weet dat je het wilt. En nu…? Sommige dingen zijn gewoon spannend! Je wilt het wel… maar moet je dat nou wel doen? Hoe moet je het doen? Durf je het niet… is het onmacht… houdt een onzichtbare kracht je tegen? In elk geval… het is voor jou niet comfortabel. Anders had je het toch allang gedaan? Maar waarom blijf je dan toch gewoon zitten waar je zit? En waarom… voel je je daar dan zo schuldig over?

Herken je dat? Wellicht, want dit is het verhaal van zoveel mensen. Ja, en het is ook mijn verhaal:

Eveline en Judith zijn het daadwerkelijk gaan DOEN!

6 september 2018

NLP DOEN! 

Twee enthousiaste vrouwen. Twee enthousiaste coaches en trainers. Beiden zowel in hun vakgebied als in hun persoonlijke leven al jaren bezig met het vraagstuk: hoe ga je van ‘weten’ naar ‘ècht doen’?  En beiden ook gemotiveerd om het antwoord te vinden op de vraag: ‘Ja maar, HOE dan? Dat is misschien wel hèt thema van deze tijd als het gaat om blijvend veranderen. Om te doen heb je naast motivatie ook LEF nodig. En dat hadden Eveline van der Horst en Judith van Kampen: ze zegden hun baan op en werden zelfstandig ondernemers. Naast motivatie en lef is hulp vragen ook essentieel, dus vroegen zij hulp aan elkaar, bundelden hun kennis en ervaring en richtten samen vorig jaar NLP DOEN! op.