Hoe leer jij nieuwe dingen?

15 mei 2020

Op je eigen manier nieuwe dingen leren! De manier die helemaal bij jou past. Ken je die? Mag je die gebruiken van jezelf? Of ben jij een van die mensen die zich onbewust aanpast aan hoe het hoort, aan hoe de meeste mensen het doen?

Mijn dochter van 9 wilde leren eenwieleren, net als haar broer. Ja die broer: hij kreeg een eenwieler en wilde het zo graag leren dat hij een paar dagen lang zich heeft ondergedompeld in eenwieleren. Hij deed niets anders meer, zat onder de butsen en de deuken, maar binnen een mum van tijd kon hij het.

Oké, dan nu dochter. Dochter pakt het anders aan.

Kost dat je niet bakken met energie?

21 april 2020

Wat doe jij met de dingen die je tegenkomt in het leven, waar je geen invloed op hebt?

Een rondwarend virus, pandemie, intelligente lock-down, een maatschappij die heel anders is dan we gewend zijn, de onzekerheid hoe lang de lock-down nog duurt, hoe lang het virus nog actief is, wanneer het vaccin voor iedereen beschikbaar zal zijn… en ondertussen… Wat doe jij?

Maak je je druk, wind je je op? Wacht je af, leef je je leven op een laag pitje, machteloos en hulpeloos? Voel je je verdrietig of boos of gestrest? Kost dat je niet bakken met energie? Hoe reageer jij op de dingen in het leven waar je wel betrokken bij bent, maar waarop je geen invloed kunt uitoefenen?

Sommigen herkennen hier vast De cirkel van Invloed van Stephen Covey (uit zijn boek De zeven eigenschappen van effectief leiderschap).

  • Heb jij ook zo’n energie-lek? Bedenk dan eens:
  • Hoort dit in mijn Cirkel van betrokkenheid of in mijn Cirkel van invloed?
  • Als het in je Cirkel van betrokkenheid hoort: laat het los. Misschien niet zo makkelijk om dat zo maar los te laten, maar neem het je eens voor. Zeg het hardop tegen jezelf en voel hoeveel ruimte het  al geeft om je alleen al voor te nemen om dat daadwerkelijk los te laten.
  • Hoort het in je Cirkel van invloed: wat kan een eerste stap zijn om er iets aan te doen? Bedenk dat en zet die eerste stap!

Voorbeeld in het klein, uit het leven gegrepen:

“Als ik nou maar weer bloem in huis heb, dan is alles weer goed.”

26 maart 2020

Het is dinsdagochtend 24 maart 2020. Ik sta in mijn keuken en kijk naar buiten. Het is stil op straat. Onnatuurlijk stil. Hoewel de zon schijnt en de lucht stralend blauw is, hoewel de vogels fluiten als nooit te voren… voel ik me triest. Ik ben nog steeds onder de indruk van de zoveelste persconferentie gisteren. Trouwens, ik voel ook nog steeds die schrik van al die boze en bezorgde berichten op Social Media. BLIJF BINNEN! Van Rutte mag ik nog steeds een frisse neus halen en boodschappen doen, maar van de meeste mensen op Social Media is die frisse neus echt ‘not done’. Dus ik kijk uit mijn keukenraam, die heel stille straat in en ik voel me zo in de war, geschrokken, verdrietig en bovenal beknot in mijn vrijheid, terwijl ik tegelijkertijd natuurlijk wel wil meewerken aan het halt toeroepen aan het virus. En ik heb ook al geen (tarwe)bloem in huis.

Stormen of Stromen?

20 maart 2020

Over leven in de wereld van vandaag…

Het voelt anders in mijn lijf.
Een blijvend onrustig gevoel ter hoogte van mijn middenrif.
Een knagende sensatie bovenin mijn hoofd.
Een leeg gevoel onderin mijn buik.
Soms een stroom van angst, waaierend door mijn lijf.
Maar ook: kolkende gevoelens van verzet: zo wil ik deze wereld niet!

Het is zo anders.
Zo wennen.
Deze situatie.
Zo veel is anders geworden in de wereld van vandaag.
Ik moet er de hele dag aan wennen.
Ik ben de hele week al aan het wennen.
Voelen, aftasten, stilstaan.

In de wereld van gisteren was er duidelijkheid, zekerheid, voorspelbaarheid, structuur of in elk geval ‘begrijpelijke chaos’. Corona was een vreemde ziekte in verre oorden, China en Italië waren ver weg. En hier in Nederland werd het gewoon heerlijk lente.

In de wereld van morgen

Gember in 2020

3 december 2019

Maak plannen. Wat is jouw doel in 2020? Werk ernaar toe. Maak je goede voornemens waar. Maak een stappenplan.. De eerste berichten op Social Media over doelen, plannen en voornemens zijn bij in mijn tijdlijn alweer voorbij gekomen. En bij jou ook?

Wat doet dat met jou, die berichten? Ikzelf heb er nogal een dubbel gevoel over. Want… was het maar zo makkelijk! Een doel voor ogen. En dan gewoon een stappenplan schrijven en dan daarna heel gemakkelijk stap voor stap toewerken naar je doel. En aan het einde: kassa! Yes! Gehaald. Heerlijk gestructureerd, de hele werkelijkheid en je doel vervat in één stappenplan.

Waar de meeste mensen, of nee, laat ik alleen voor mezelf spreken… Want ik heb direct ook twijfels in mijn achterhoofd over de werking van dat stappenplan in die structuur, over de haalbaarheid van mijn doel. Dus deze berichten brengen direct onbedoeld ook een onaangenaam gevoel.