Gember in 2020

3 december 2019

Maak plannen. Wat is jouw doel in 2020? Werk ernaar toe. Maak je goede voornemens waar. Maak een stappenplan.. De eerste berichten op Social Media over doelen, plannen en voornemens zijn bij in mijn tijdlijn alweer voorbij gekomen. En bij jou ook?

Wat doet dat met jou, die berichten? Ikzelf heb er nogal een dubbel gevoel over. Want… was het maar zo makkelijk! Een doel voor ogen. En dan gewoon een stappenplan schrijven en dan daarna heel gemakkelijk stap voor stap toewerken naar je doel. En aan het einde: kassa! Yes! Gehaald. Heerlijk gestructureerd, de hele werkelijkheid en je doel vervat in één stappenplan.

Waar de meeste mensen, of nee, laat ik alleen voor mezelf spreken… Want ik heb direct ook twijfels in mijn achterhoofd over de werking van dat stappenplan in die structuur, over de haalbaarheid van mijn doel. Dus deze berichten brengen direct onbedoeld ook een onaangenaam gevoel.
Het appelleert aan ons lineaire denken, een doel of voornemen met een stappenplan. In onze westerse maatschappij zit dat lineaire denken helemaal verweven. Groei wordt vaak genoeg voorgesteld als een boom met wortels. Er is een hoofdwortel, daaruit groeit een stengel, die groeit verder de hoogte in, tot het een stevige boom is. Lineair denken. Je hebt een doel, en daar wil je naar toe werken, en daarom heb je al de stappen in gedachten die leiden tot dat doel. Alsof het heel gemakkelijk is. De werkelijkheid in een eenvoudige, lineaire structuur. Ons linker denkbrein (de neocortex links) vindt dat heel prettig: logisch nadenken, tabellen, structuren, problemen en stappenplannen.

Maar er is een deel in mij dat erg moet zuchten van die stappenplannen en dat lineaire toewerken naar een doel. Er is een deel in mij dat houdt van non-lineair denken: van ‘schoenen – kleed – vogels – Afrika – bloemen’. Creatief denken, in beelden en metaforen, in associëren, intuïtie, in oplossingen en mogelijkheden. Werken naar een doel stel ik me dan niet voor als een boom met wortels. Ik heb daar tegenwoordig een ander beeld bij: groei als gember. Gember groeit in een wortelstok. Alle kanten op.

Als we dat beeld gebruiken… krijg je chaos, denken de lineaire denkers onder ons.

Als we dat beeld gebruiken… krijg je creativiteit, ideeën, voortstuwen van plannen, enthousiasme, inspiratie!

Bij dat laatste krijgt ons rechter denkbrein (de neocortex rechts) meer de ruimte. Zonder goed of fout, zonder oordeel of veroordeel: beide denkwijzen zijn okay en bruikbaar. Zelfs te combineren waarschijnlijk.

 

 

 

Stel nou dat het beeld van de wortelstok je aanspreekt, stel nou dat je denkt: Groeien als gember in 2020, dat lijkt me wel wat?! Dan wil ik je van harte welkom heten in mijn huiskamer try-out op vrijdagochtend 13 december (€15). Laten we eens denken als gember! Ik ga met vijf mensen aan de slag met hun doel en … niet met een stappenplan… met hun doel-stemming. En zo bepaal je je eerste stap in de richting van je doel. Van harte welkom! (meld je gauw aan: info@vankampentrainingencoaching.nl of 06-19979101)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*