Anders kijken naar jezelf!

6 augustus 2020

groeimindsetOntdekken hoe ‘ik’ eigenlijk in elkaar zit. Wat hoort er bij mij, wat past er bij mij? Zijn we daar niet met zijn allen ons hele leven mee bezig? En wat als je een lijstje hebt verzameld, met gedachten, eigenschappen, talenten en emoties die ‘nou eenmaal’ bij jou horen? Schept dat duidelijkheid voor jou en voor de mensen om je heen? Vind je dat overzichtelijk? Of is het stiekem toch ook beperkend, zit je vast in een harnas, een keurslijf, een vaste mindset? Wat te denken van een groeimindset?

Wat als er nog veel meer te ontdekken valt?

Neem eens een uitspraak over jezelf, waar je last van hebt. Is het waar? Is dat werkelijk waar? Hoe ziet je leven eruit als het helemaal waar is? Wat als het niet waar is? Hoe ziet je leven eruit als het niet waar is? Is het omgekeerde ook waar?

Dit zijn niet zo maar vragen, dit zijn de vragen van Byron Katie, om er achter te komen welke constructies jouw hoofd gemaakt heeft rondom gedachten, overtuigingen, uitspraken. Een kleine serie vragen die ontzettend verhelderend kan werken, die ik vaak gebruik in mijn coaching, ook in ADHD en ADD coaching. Het kan je een soort shift opleveren, waardoor jij jezelf kunt gaan herdefiniëren. Dat verdien je, want ‘jij’ bent niet een vaststaand, vastomlijnd, stilstaand mens. Jij bent in beweging, jouw ik is in beweging, groeiend, energie. Ik geloof in die groeimindset.

Zo heb ik zelf een poos geleden gewerkt met een gedachte van mezelf waar ik last van had: ‘Ik kan alleen goed functioneren als ik alles zeker weet, als het gestructureerd is.’ Ik had last van die gedachte, want als er zich onverwachte gebeurtenissen voordeden, als het niet ging zoals ik verwachtte, als de toekomst vaag en onzeker was, dan liep ik vast. Een Judith die kribbig en sacherijnig uit de hoek kan komen. Met mijn ziel onder mijn arm. De omkering ervan: ‘Ik kan alleen functioneren als alles chaos is.’ gaf me lucht, was lachwekkend en evenzeer waar. Nu, in tijden van Corona, helpt dat me nog steeds. Structuur helpt me, en chaos past ook heel goed bij me. Beide gedachten zijn oké voor me. Het is de groeimindset hierbij die zo goed voor me werkt.

Van welke gedachte heb jij last? Zou je er ook wel eens anders naar willen kijken? Deze vragen werken het beste als je ze elkaar in een tweetal stelt. Probeer het maar eens uit, het kan ook prima online! Het gaat meer STROMEN!

 

Link naar een filmpje van Byron Katie: ‘I want mom to be happy’:

https://www.youtube.com/watch?v=OhFdeWLjf5k

 

Met dank aan ADHD Nederland, waar ik in een fantastische training, voor het eerst hoorde over Byron Katie. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*