Hoe leer jij nieuwe dingen?

15 mei 2020

Op je eigen manier nieuwe dingen leren! De manier die helemaal bij jou past. Ken je die? Mag je die gebruiken van jezelf? Of ben jij een van die mensen die zich onbewust aanpast aan hoe het hoort, aan hoe de meeste mensen het doen?

Mijn dochter van 9 wilde leren eenwieleren, net als haar broer. Ja die broer: hij kreeg een eenwieler en wilde het zo graag leren dat hij een paar dagen lang zich heeft ondergedompeld in eenwieleren. Hij deed niets anders meer, zat onder de butsen en de deuken, maar binnen een mum van tijd kon hij het.

Oké, dan nu dochter. Dochter pakt het anders aan. Gedurende een week of vier stapt ze elke dag even op haar eenwieler. Eerst met papa of mama ernaast, dan met de brugleuning erbij… stapje voor stapje. Het lukte nog niet… Broer zegt tegen zus: “Je moet ook meer doorzetten! Je moet het gewoon de hele dag doen. IK zat onder de schrammen en blauwe plekken, maar toen kon ik het wel. Je doet het echt niet op de goede manier.” Ho, ho, ho!!! Opvoedkundig praatje ertegenaan gegooid. Jij leerde het op je eigen manier, met een hyperfocus erbij. Dat was goed. Je zus mag het op haar eigen manier doen. Ze mag leren op een manier die helemaal bij haar past.

Mag jij leren op een manier die bij jou past? Lees jij heel graag? Of past lezen juist helemaal niet bij je? Leer jij door te doen? Door met mensen te praten over het onderwerp? Door er tekeningen of mindmaps van te maken? Door grote vellen in huis te hangen? Door je te laten voorlezen? Hoe fijn is het, als je doorkrijgt welke manier van leren bij jou past. Moet je je eens indenken, hoeveel leuker het leren wordt!

Een paar dagen later eenwielert mijn dochter ineens voorbij het keukenraam. Ze kan het!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*